lunes, 2 de julio de 2012

Indignació pels focs del País Valencià i les retallades dràstiques en la prevenció.

Indignació pels focs del País Valencià i les retallades dràstiques en la prevenció. 
http://www.cgtvalencia.org/2012/07/indignacio-pels-focs-del-pais-valencia.html  
50.000 hectàrees arrasades i el foc avança sense control, el pitjor desastre ecològic al País Valencià en dècades.

Tot i que la Generalitat encara no ha donat dades sobre l'àrea cremada, els dos incendis són dels majors dels darrers anys, i de manera no oficial es calcula que han estat al voltant entre 40.000 i 50.000 hectàrees segons les últimes informacions. Persones evacuades, carreteres tallades, desenes de municipis afectats i pèrdues irreparables són la imatge d'aquest infern. A València ciutat, el fum i la cendra ho entelen tot.
Gairebé dos mil mitjans terrestres i mig centenar d'aeris treballen per mirar de controlar els incendis que arrasen les comarques del centre del País Valencià per quart dia consecutiu. Mentre els focs cremen sense control, creixen les crítiques de partits de l'oposició, batlles de la zona afectada i d'usuaris de xarxes socials per la reducció d'un 14% del pressupost del Consell destinat a la lluita contra els incendis. Molts retreuen també al president del govern espanyol que hagi decidit un altre cop d'anar-se'n a veure el futbol a Kíev en comptes de ser al peu del canó.
La magnitud de la tragèdia no ha tardat a desfermar les crítiques envers la gestió del Consell, que ha descuidat la prevenció d'incendis forestals de manera flagrant des de l'any 2009. De fet, el govern valencià ha aplicat importants retallades en el pressupost destinat a aquesta matèria durant els últims anys de la legislatura anterior. Així doncs, en 2010, la Conselleria de Medi Ambient que dirigia Juan Cotino es va desfer del lloguer dels cotxes de Vaersa per comprar 115 vehicles per valor de 2.319.000 euros, cosa que va significar l'acomiadament de treballadors per aquest mateix valor.
L'any següent, el govern ja amb Fabra al capdavant va modificar la Llei Forestal per permetre la construcció en sol cremat atenent a 'criteris d'interès general'. De fet, l'any 2011 es va aplicar una retallada del 38% del pressupost invertit en prevenció d'incendis – un 75% menys en comparació amb 2008-. Per acabar-ho d'adobar, aquest estiu s'han reduït els efectius dedicats a la prevenció i extinció d'incendis en 1.000 persones, tot i que l'escassedat de les pluges d'enguany feia preveure una temporada d'alt risc.
Retallades dràstiques en la prevenció
Així ho ha constatat un brigadista forestal que participa en les tasques d'extinció. En declaracions a aquest diari, Antoni [nom fictici], ha explicat que l'incendi es troba encara lluny de poder ser controlat. "Com a mínim, fins a dilluns o dimarts no es preveu que estiga sota control, i això no vol dir que estiga extingit, ni molt menys". La ràpida propagació de l'incendi s'explica "a causa del vent, la sequedat i el mateix incendi, que desprèn estelles enceses que s'enlairen, es disseminen i creen nous focus". Antoni, de 27 anys, pertany a les Brigades d'Emergència i té un contracte temporal de cinc mesos de duració. "Estic en borsa i ara duc un mes treballant. Tinc sort perquè tinc experiència i sempre que passa alguna cosa em criden. Em van avisar dijous de vesprada i vaig acudir. He tornat a casa fa poc després de 16 hores de feina".
El brigadista denuncia les retallades dutes a terme pel Consell. "Han llevat places. No hi ha mitjans suficients". "El tema de la prevenció d'incendis funciona mitjançant subcontractes. Jo treballe per a Tragsa, i la Generalitat ens contracta per a un determinat servei. Hi ha altres empreses, com Imelsa, en què han ficat molt la tisora, i evidentment això es nota". Preguntat sobre com afecten les retallades a nivell de prevenció d'incendis, Antoni ho té molt clar, "els incendis s'apaguen durant l'hivern. Tindre més gent vol dir comptar amb una millor neteja de boscos, esbrostar, controlar millor les zones amb elevat risc, fer tallafocs tot i que no serveixen de gran cosa, etc. Evidentment que es declare un incendi depèn d'una sèrie de factors conjugats; la calor intensa, l'escassedat de pluges, el nivell d'humitat de l'aire, el vent... i una vegada produït és més fàcil respondre adequadament si comptes amb més efectius ben emplaçats i amb els mitjans necessaris".
L'incendi que a hores d'ara encara assola i redueix a meres cendres el nostre país és sens dubte una tragèdia fortuïta, un accident desafortunat no provocat per l'Administració, però les polítiques aplicades pel govern valencià durant aquests anys amb total despreocupació pel medi ambient són un més dels factors que contribueixen a atiar les flames. Una negligència més, que confiem no esdevinga metàfora i alhora profecia del nostre present i -el que és encara més important- del nostre futur immediat.

Un bomber critica a Canal 9 la manca de recursos per a evitar els incendis.
Una de les crítiques més contudents contra la Generalitat Valenciana arran dels grans incendis és la manca de recursos i de mitjans. Un bomber veí de Marines, Juan José Lázaro, ha aprofitat el micròfon de Canal 9 per criticar la manca de recursos econòmics que s'han dedicat aquests últims anys a la prevenció d'incendis. 'Està tot abandonat. Ara, tot el que es gastaran enguany en aquest incendi costarà més que si hagueren estat deu, dotze o quinze anys fent tallafocs'.
Aquesta ha estat la breu declaració que ha emès Canal 9. Justament avui el diari El País ha recuperat una entrevista recent amb el conseller de Governació, Serafín Castellano, que deia que enguany els mitjans aeris i terrestres per a la previsió d'incendis serien els mateixos que l'any passat; aquest 2012, però, el pressupost destinat a l'extinció d'incendis s'ha reduït 15 milions, un 13,6% menys.

No hay comentarios:

Publicar un comentario